Hoewel bij ons in Nederland officieel veel Coronaregels zijn afgeschaft, gedragen de meest mensen in Nederland zich, alsof er helemaal geen Coronaregels meer zijn. In bijna alle landen van de Europese gemeenschap zijn er nog degelijk regels van toepassing en wij Nederlanders zijn keer op keer verbaasd dat bij overtreding ook nog eens wordt opgetreden en boetes worden uitgedeeld.

3G regel

In Duitsland is nog steeds de 3G-regel van toepassing bij zowel grensverkeer als ook bij het bezoek aan een restaurant of hotelovernachting. De G’s staan voor:

  • Geimpft (ingeënt)
  • Genesen (genezen van Corona)
  • Getest

Als u controle krijgt bij inreis in Duitsland moet u een van deze G’s kunnen aantonen. Hetzelfde geldt voor bezoek aan een restaurant. De Coronacheck-app met daarop de internationale QR-code wordt daarvoor geaccepteerd, of een verklaring van een arts dat u genezen bent van Corona of een testresultaat (geen zelftest) van maximaal 48 uur oud. Bij bezoek aan een horecagelegenheid dient u bovendien in en uit te checken met de Luca-app (ter plaatse te downloaden) zodat geregistreerd wordt van hoe laat tot hoe laat u ergens bent. Als u dat niet wenst wordt u in de meeste gevallen de toegang geweigerd. De nieuwe Coronaschutzverordnung blijft vooralsnog van kracht tot 8 oktober 2021.

Mondkapje c.q. gezichtsmasker

Er is in Duitsland nog steeds “Maskenpflicht”. Dit geldt in winkels, in het openbaar vervoer en in wachtrijen (ook in de buitenlucht!).  Bij veel tankstations wordt ook gevraagd buiten bij het tanken al een mondkapje op te zetten.

Meer informatie

 Voor meer informatie over de regels en uitzonderingen belt u met de helpdesk +31 70 25 000 79 of stuur een e-mail naar info@nedubex.nl. We nemen binnen 24 uur contact met u op.

 

Auteur: Bert van der Laan, adviseur Stichting Nedubex