Afgelopen week verschenen in de media in Nederland en Duitsland berichten dat Nederlanders die in Duitsland werken zich in Duitsland gratis kunnen laten testen. Andere berichten spreken dit weer tegen. Uit actuele informatie van de diverse officiële instanties blijkt er grote onduidelijkheid door de verschillen per Bundesland en Kreis.

Grensganger

Als je als “grensganger” van Nederland naar Duitsland gaat heb je een officiële negatieve coronatest nodig. De definitie van een grensganger is een persoon die regelmatig minstens één keer per week voor het beroep, de studie of opleiding vanuit de (Nederlandse) woonplaats de grens oversteekt. Ook indien u of uw werknemers aan een project in Duitsland werken wordt u beoordeeld als grensganger.
 

Bewijs noodzakelijke werkzaamheden

Denk er in alle gevallen aan, dat u altijd het bewijs bij u heeft waaruit blijkt dat uw werkzaamheden noodzakelijk zijn. Ook als u slechts één of een paar dagen in Duitsland werkzaamheden moet verrichten of toezicht moet houden. Gebruik daarvoor de Pendlerbescheinigung aangevuld met een kopie van de opdracht van uw Duitse opdrachtgever.
 

Test en Quarantaineplicht

De algemene regel is dat indien men geen test heeft laten uitvoeren, quarantaine verplicht is. Voor Nederland geldt een aanvullende regel omdat heel Nederland als hoog inzidenzgebied wordt beoordeeld. Men moet deze testuitslag al bij de grens kunnen tonen en mag een test niet in Duitsland pas op de plaats van bestemming worden uitgevoerd.
 

GGD test, zelftest of commerciële test?

Behalve de test dient u een verklaring (Testergebnis) in de Duitse taal te kunnen tonen. De GGD geeft dit soort verklaringen niet af. Ook de zelftest helpt u hier niet bij. Helaas dient u de test en verklaring bij een commerciële testlocatie te laten uitvoeren. Op deze verklaring dient vermeld te staan dat de test is afgenomen door een gekwalificeerd persoon en gebruik is gemaakt van een laboratorium wat voldoet aan de wettelijke eisen.
 

Geldigheid

Op de testuitslag staan datum en tijdstip van afname vermeld. De testuitslag mag vervolgens gebruikt worden voor een verblijf van 72 uur in Duitsland. Indien u meerdere dagen in Duitsland verblijft dient u zich in Duitsland na 72 uur opnieuw te laten testen.
 

Auteur: Bert van der Laan, adviseur Stichting Nedubex