Ook in Duitsland blijft onzeker tot hoelang de coronamaatregelen in verscherpte vorm blijven bestaan. Net als in Nederland is de discussie ontstaan tussen de landelijke en lokale politiek. Bundeslanden, maar ook gemeenten en Kreisen kunnen nu zelf aanvullende regels stellen of juist versoepelingen aankondigen. Voor het uitvoeren van werkzaamheden in Duitsland is de regelgeving gelukkig redelijk eenduidig voor de hele bondsrepubliek.

Verplicht testbewijs

Sinds 6 april 2021 zijn de coronamaatregelen aangescherpt en is het verplicht bij binnenkomst vanuit Nederland om een actueel testbewijs bij zich te hebben.
LET OP: Dit is ook van toepassing op grenspendelaars. Uitzondering op deze regel is alleen van toepassing op personen die beroepshalve producten of goederen transporteren als ze minder dan 72 uur in Duitsland verblijven.


Registratieplicht

Voor het binnenreizen vanuit Nederland bestaat er een registratieplicht. Voor doorreizigers, bij een verblijf korter dan 24 uur en personen die beroepshalve grensoverschrijdend producten of goederen transporteren geldt hiervoor een uitzondering.


Dwingende noodzakelijkheid

Behalve het testbewijs dient men nog steeds een verklaring bij zich te hebben waaruit de dringende noodzakelijkheid van de te verrichten werkzaamheden in Duitsland moet blijken. (Pendlerbescheinigung) Deze verklaring dient door de werkgever of opdrachtgever te zijn ondertekend.


Voorwaarden testcertificaat grenspendelaars

Het bewijs van een actueel negatief testresultaat dient men als persoon bij zich te hebben. De test, een PCR-test of PoC-sneltest dient door medisch geschoold personeel te zijn afgenomen en mag ten hoogste 72 uur voor het binnenreizen afgenomen geweest zijn. Dat betekent dus dat binnen een normale werkweek twee testafnames noodzakelijk zijn. Indien men weekpendelaar is mag dit dus ook op een testlocatie in Duitsland.


Zelftest toegestaan?

Een negatief testresultaat van een zelftest is niet geldig bij grensverkeer.


Coronaverordening

Sinds eind maart geldt in Duitsland, dus ook in de aan ons grenzende Bundeslanden Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen, een nieuwe Coronaverordening. Duitsland wordt nu ingedeeld in gebieden met meer of minder coronagevallen per 100.000 inwoners. Afhankelijk van het zogenaamde Inzidenzgetal (R-getal) per Kreis worden nadere regels gesteld. De verschillende regels per categorie zijn met name van toepassing op zaken voor niet zakelijk bezoek zoals als avondklok, familiebezoek en winkelbezoek.


Mondkapje

Het dragen van een mondkapje blijft ook in heel Duitsland verplicht. In binnenruimten dient een medisch masker te worden gedragen, buiten is een niet-medisch mondkapje voldoende. Let op dat ook op parkeerplaatsen bij winkels en bij het tanken het dragen van een mondkapje verplicht kan zijn.


Meer weten?

Klik hier om je aan te melden voor gratis terugkijken van het webinar Corona regelgeving.

 

Auteur: Bert van der Laan, adviseur Stichting Nedubex