Evenals in Nederland worden zowel Bundesweit als ook in de afzonderlijke deelstaten van Duitsland in versneld tempo diverse beperkingen opgeheven. Ook de Duitse regering waarschuwt voor te veel optimisme en nonchalance bij de naleving van de nog geldende maatregelen.

Onduidelijkheid
Ook in Duitsland is er veel onduidelijkheid wat vanaf welke datum nu wel of niet mag. Zowel voor het sociaal verkeer als voor het uitvoeren van werkzaamheden worden diverse verschillende data genoemd. Vanaf 28 mei openen de basisscholen en vanaf 8 juni mag het aantal uren worden vergroot. Picknicken mag vanaf 20 mei weer, maar barbecueën is nog verboden. Sportscholen mogen open en indien er 10m2 per zwemmer aanwezig is mag er ook weer in openluchtbaden worden gezwommen. Er is een wirwar aan data voor het sociaal verkeer, maar hoe zit dat nu in Duitsland bij het uitvoeren van werkzaamheden?

Veel gestelde vragen / online training
Onderstaand antwoorden op veel gestelde vragen om duidelijkheid te geven. Meer vragen? Kijk dan nu het webinar over Corona regelgeving terug. Dit kan nog tot aanstaande vrijdag 12.00 uur

Hygienemaatregelen?
Evenals in Nederland blijven de hygiëne maatregelen van toepassing; dus regelmatig de handen wassen en het houden van de anderhalve meter afstand. Bovendien is in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht. De quarantainemaatregelen zijn sinds 15 mei voor burgers uit de Europese gemeenschap opgeheven.

Waar en wanneer moet een mondkapje worden gedragen?
In musea, tentoonstellingsruimten, dierentuinen, bij rijlessen, winkels, openbaar vervoer en wachtrijen, maar ook wanneer tijdens de uitoefening van werkzaamheden de afstand van anderhalve meter niet mogelijk is.

Overnachten in Duitsland tbv uw werkzaamheden?
Overnachtingen in hotels zijn nu weer toegestaan, echter niet met twee personen op een kamer, tenzij u overdag met uw collega als koppel samenwerkt.

Eten met collega’s?
Vanaf 11 mei zijn de restaurants weer geopend waarbij de anderhalve meter maatregel van toepassing blijft voor personen uit verschillende huishoudens. Twee personen die niet tot dezelfde huishouding behoren mogen nu ook aan één tafel zitten.

Samen reizen?
De weg van uw woonplaats naar uw werklocatie valt onder de categorie “dringend noodzakelijke beroepsmatige gronden”. Het samen reizen onder voorwaarden (mondkapje) is dus toegestaan. Het wordt echter afgeraden samen te reizen maar er is geen verbod.

Werken met meer dan twee personen in een krappe ruimte?
Op bouw- en projectlocaties mogen indien niet anders mogelijk is meer dan twee personen samenwerken. Samenkomsten op basis van zakelijke- of beroepsmatige gronden worden gecategoriseerd als “verplicht noodzakelijk”. Wel dient bij een afstand van minder dan anderhalve meter een mondkapje te worden gedragen.

[Reminder]
Terugkijken van het webinar ‘Duitse Corona regelgeving’ kan nog tot aanstaande vrijdag 12.00 uur

Onderwerpen zijn o.a.:

– Reizen naar Duitsland
– Quarantaine ook nog steeds in Nordrhein-Westfalen
– Uitzonderingen voor pendelaars
– Hemelvaartsdagweekend > 72 uur, en nu?
– Mondkapjes en overige hygienemaatregelen
– Samen reizen
– Welke hygienemaatregelen gelden er?
– Waar en wanneer moet een mondkapje worden gedragen?
– Overnachten in Duitsland tbv uw werkzaamheden
– Eten met uw collega’s
– Werken met meer dan twee personen in een krappe ruimte
– En meer (!)