Helaas stijgt het aantal infectiegevallen in Duitsland ook. Vannacht was de stand voor heel Duitsland 36.508 en waren er inmiddels 198 doden te betreuren. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rhein-Westfalen zijn 7.924 personen positief getest en zijn helaas 53 doden te betreuren. Bondspresident Steinmeier roept op tot meer solidariteit binnen de EU.

Arbeidstijdverkorting

Ook in Duitsland vragen bedrijven arbeidstijdverkorting aan. Zojuist maakte Daimler bekend voor de periode tot 17 april werktijdverkorting aan te vragen.

Maatregelen Bundesweit? Strenge regels per Bundesland!

Als bekend heeft kanselier Merkel enkele dagen geleden maatregelen afgekondigd voor heel Duitsland, zoals een contactverbod, wat van invloed is voor uw werkzaamheden in Duitsland. Echter de afzonderlijke Duitse deelstaten hebben de bevoegdheid om strenge regels te stellen. Een aantal Bundesländer zoals Beieren en Saarland hebben dat ook daadwerkelijk gedaan. Zo wordt in Nord-Rhein-Westfalen een openbare bijeenkomst van meer dan twee personen beboet met € 200,- per persoon en is bij bijeenkomsten van meer dan 10 personen dit een strafbaar feit, waarbij een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar kan worden opgelegd. Voor picknicken of barbecueën in de openbare ruimte wordt een boete van € 250,- per persoon opgelegd.

Cross-Border-Task Force 

Nordrhein-Westfalen, Nederland en België hebben samen een Cross-Border Task Force Corona in het leven geroepen, waarbij zoveel mogelijk informatie wordt uitgewisseld en getracht wordt regelgeving op elkaar af te stemmen. Resultaten van dit overleg kunnen we alleen maar afwachten.

Bouw- infrawerkzaamheden, ook nu een kans.

Ondanks de Corona-pandemie, wordt in Duitsland nog steeds op bouwplaatsen gewerkt. Ook blijven aanbestedingen gewoon plaats vinden. Juist nu is het ideaal te werken aan wegen, kabels en leidingen op plaatsen waar normaal veel verkeer is. De verplichte afstand van anderhalve meter tussen twee personen is hier goed te realiseren.

Onderhoudswerkzaamheden, juist nu !

Ook is het handig juist nu onderhoudswerkzaamheden uit te gaan voeren bij bedrijven die geheel of gedeeltelijk stil liggen. Wij adviseren u hier proactief te zijn.

Geen verbod op werkzaamheden in Duitsland

Zolang de grenzen niet gesloten worden, regio’s niet in quarantaine worden gezet of werken niet verboden wordt, dient u, met inachtneming van de Coronamaatregelen, gewoon te voldoen aan uw contractuele verplichtingen.

Twijfel en onzekerheid

De situatie en maatregelen wijzigen bijna per dag. Besluit nooit eenzijdig uw werkzaamheden te staken. Wij adviseren u op basis van onze handleiding de nodige acties te ondernemen.