A1 verklaring

Een A1 verklaring is de naam van een Europees formulier. Met deze verklaring kun je, als je buiten Nederland werkt, aantonen dat je in Nederland verzekerd bent voor sociale verzekeringen.  

De A1 verklaring is een verklaring gebaseerd op de EU Verordening voor sociale zekerheid. Deze EU Verordening geeft dwingend rechtelijke regels over waar een werknemer of zelfstandige sociaal verzekerd is als hij in meerdere EU landen werkt dan wel tijdelijk naar een ander EU land wordt uitgezonden. Het uitgangspunt daarbij is dat iemand slechts onderworpen kan zijn aan één sociaal zekerheidssysteem.

Hoe vraag ik een A1 verklaring aan?

De A1 verklaring kan in Nederland worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De makkelijkste aanvraagprocedure is de digitale procedure, via het Twinternetaccount van de SVB. Daarvoor moet de werkgever zich wel eerst registreren bij de SVB. Ingeval van een digitale aanvraag is de doorlooptijd voor de afgifte van de A1 verklaring door de SVB kort (vaak slechts een paar dagen).

Ook een ZZP ‘er dient  A1 verklaring aan te vragen!

Ook voor een Zelfstandige Zonder Personeel geldt dat deze altijd een A1 verklaring moet aanvragen zodra hij gaat werken in Duitsland. De Duitse Zoll vraagt altijd naar de A1 verklaring.

Hoe lang is een A1 verklaring geldig?

De geldigheidsperiode van de A1 verklaring bedraagt 24 maanden. Wil je een verklaring verlengen? Dat kan alleen als de totale periode van de detachering ten hoogste 2 jaar bedraagt. Is deze periode langer dan 2 jaar? Dan dien je een nieuwe aanvraag in te dienen.

Boete

Als in Duitsland geen A1 verklaring kan worden getoond bij een controle dan kan de Zoll tot max. € 5.000,- boete opleggen.

Download hier