Werken op zon- en feestdagen

Wij krijgen veel vragen over bijvoorbeeld revisiewerkzaamheden tijdens zon- en feestdagen mogen worden uitgevoerd. In principe is het werken op zon- en feestdagen volgens het zogenaamde Arbeitszeitgesetz (ArbZG) niet mogelijk. Nog steeds staat als doel in de wet omschreven, dat op deze dagen niet mag worden gewerkt om daarmee de “seelischen Erhebung” van werknemers te beschermen.

Uitzonderingen voor zon- en feestdagen mogelijk?

Uiteraard zijn er in de wet voor werken op zon- en feestdagen een aantal logische uitzonderingsgroepen opgenomen, zoals bijvoorbeeld voor politie, brandweer, ziekenhuizen, ploegendiensten, continue producties, enz. Ook voor de transportsector, de landbouw en amusementssector zijn uitzonderingen van toepassing. Voor bouw- en montagewerkzaamheden zijn deze uitzonderingen niet gegeven en dus NIET mogelijk.

Voor beurzen en tentoonstellingen is met verwijzing naar de Gewerbeordnung ontheffing mogelijk, echter deze ontheffing is in eerste instantie bedoeld voor de standhouders en niet voor de standmontage en -demontage op zon- en feestdagen. Ook voor de ombouw van bijvoorbeeld winkels tijdens een lang weekend wordt in de meeste gevallen geen ontheffing verleend op zon- en feestdagen. Economische motieven zijn daarbij geen grond tot ontheffing.

Wanneer geen toestemming nodig?

Indien er sprake is van een storing die een aanzienlijke beschadiging van bijvoorbeeld een productielijn (§ 10, lid 1.16) tot gevolg heeft is zonder toestemming een noodreparatie toegestaan. In alle andere gevallen zal vooraf toestemming dienen te worden aangevraagd voor werken op zon- en feestdagen. Indien u een onderhoudscontract heeft met uw Duitse klant op basis van actie binnen 24 uur, zijn tijdens zon- en feestdagen dus alleen noodreparaties toegestaan en dient het normale revisiewerk buiten deze periodes plaats te vinden.

Waar vraag ik een eventuele ontheffing aan?

De diverse Bundesländer hebben elk hun eigen Landesrecht met eigen regelingen en verordeningen. Een ontheffing op basis van een onderhoudscontract voor bepaalde werkzaamheden zal daarom nooit voor heel Duitsland kunnen worden aangevraagd en verleend. Gezien de complexiteit van regelgeving, de exacte omschrijving van werkzaamheden en onderbouwing van het verzoek, zal een aanvraag bij de betreffende toezichthoudende autoriteiten (Aufsichtsbehörden) van een Bundesland altijd ruim van te voren dienen te worden gedaan.

Definitie zon- en feestdagen

Volgens het ArbZG begint de dag op 00.00 uur en eindigt op 24.00 uur. De officiële feestdagen in Duitsland verschillen per Bundesland. In totaal zijn er 16 staten die haar eigen feestdagen bepalen. Dat wil nog niet zeggen dat er overlap is, maar de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van de officiële feestdag is aan de regio en kan dus afwijken.

Goede vrijdag19 april 2019vrijdag
1e Paasdag21 april 2019zondag
2e Paasdag22 april 2019maandag
Dag van de arbeid1 mei 2019woensdag
Hemelvaartsdag30 mei 2019donderdag
1e Pinksterdag9 juni 2019zondag
2e Pinksterdag10 juni 2019maandag
Sacramentsdag220 juni 2019donderdag
Maria Hemelvaart315 augustus 2019donderdag
Dag v/d Duitse eenheid3 oktober 2019donderdag
Dag van de reformatie431 oktober 2018donderdag
Allerheiligen51 november 2019vrijdag
Buß- und Bettag621 november 2019woensdag
1e Kerstdag25 december 2019woensdag
2e Kerstdag26 december 2019donderdag
  1. Feestdag in Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg en Beieren.
  2. Feestdag alleen in Saarland, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen, Hessen en in Beieren
  3. Feestdag in Saarland en in Beieren
  4. Feestdag in Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen.
  5. Feestdag in Nordrhein-Westfalen, Saarland en Beieren, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz,
  6. Feestdag in alleen in Sachsen