Afhankelijk van het type gebouw en de brandlastberekening is een Brandschutzkonzept of Brandschutzgutachten noodzakelijk. Bij omvangrijkere bouwwerken zoals opslag- en productiehallen, kantoren, woongebouwen, scholen en garages dient een Brandschutzgutachten door een daartoe bevoegde Brandschutzingenieur op basis van een Brandschutzkonzept te worden opgesteld. Bij de oplevering is dat ook de partij die net als bij een Prüfstatiker namens de vergunningverstrekker een afsluitend Prüfbericht opsteld. Het is aan te bevelen dat, wanneer u ontwerpverantwoordelijk bent, u zich al in een vroeg stadium van de brandtechnische randvoorwaarden op de hoogte te stellen. Van belang voor de juiste compartimentering van een gebouw en bijvoorbeeld ter voorkoming van een dure sprinkler-installatie. Zeker bij hallenbouw worden veelvuldig in grote aantallen rookluiken (RWA’s ) en lichtstraten toegepast. Diverse producten, zoals bijvoorbeeld deuren en beglazing die in Nederland voldoen aan een bepaalde brandwerendheidseis zullen in Duitsland bijna nooit aan diezelfde eisen voldoen. Ook rookluiken en hun eventuele aansluiting op een brandmeldcentrale dienen een Duits keurmerk te hebben. Bij de oplevering door de Brandschutzgutachter of gemeente worden altijd de leidingdoorvoeren door brandwanden of F-90 wanden gecontroleerd. Deze dienen te zijn uitgevoerd volgens DIN en voorzien te zijn van een juiste sticker.